суботу, 28 квітня 2018 р.

Набірна комісія до Дивізії "Галичина" у Стрию

Підчас формування Галицької стрілецької дивізії СС навесні 1943 року у Дистрикті Галичина діяли Набірні комісії. 29 травня така комісія успішно працювала у Стрию.[1] Довший час не вдавалося локалізувати, де саме проходила її робота.
Відомо, що на початку травня 1943 року у Народному домі м. Стрия голова Українського окружного комітету Іван Максимчук, військовий уповноважений Філарет Щуровський і крайсгауптман Девітц провели зустріч з представниками Миколаївщини, Жидачівщини, Журавенщини, Болехівщини і Стрийщини з питань набору до Дивізії.[2] Розповсюджено відозву до громадян з вказівкою розміщення Набірних комісій. Зокрема, названо адресу Jägerstraße, 22[3]. Зазначено, що це ріг вулиці Головної(сьогодні вулиця Шевченка. Первісно носила назву Панська, згодом 3 Травня, за радянської влади Леніна. У 1943 році перейменована на Hauptstraße[4]).

У нашому випадку йдеться про сучасну вулицю Валову(інші назви:Валова, Потоцького, Пушкіна). Приміром відомо, що будівля Ощадної каси мала №9[5](сьогодні Валова, 12). Отже порядок нумерації був змінений.
У будинку №22, що був крайнім на вулиці, до війни містилася ІІ державна гімназія: 8 навчальних кімнат, канцелярія дирекції з передпокоєм, конференц-зал, хімічна лабораторія, кабінети фізики, біології, географії та релігії. Це давня кам’яниця Еттінгера, відома тим, що тут певний час містилася міська пошта. Архітектор будівлі стриянин Юзеф Турек. Зараз у приміщенні кафе «Нью Йорк».


Саме сюди  прибували перші добровольці до лав Дивізії «Галичина».








[1] Голос Підкарпаття, 1943, 13 червня;
[2] Голос Підкарпаття, 1943, 9 травня;
[3] Українська дивізія «Галичина»(Львівщина): історія, спогади, світлини. – Львів, 2016. - С.352;
[4] Закусов М., Кравець О. Старий Стрий. – Стрий: Видавничий дім Укрпол, 2015;
[5] Gazeta Lwowska, 1943, 18 pazdziernika;


Немає коментарів:

Дописати коментар